Nummer 1 van de 5 succesfactoren voor een permanente verandering na een training!

change_artikel

Goede voornemens erin houden, is dat nu gewoon een kwestie van volhouden? Als het echt allemaal zo gemakkelijk ging, dan zouden niet alleen meer mensen gestopt zijn met roken, maar ook sportscholen na hun jaarlijks spectaculaire groei op 1 januari het in maart nog net zo druk hebben! Bovendien zouden er niet zoveel verweesde blog- en twitteraccounts in cyberspace hangen van mensen die het ooit een goed plan leek om te gaan bloggen of twitteren. Kortom, iets permanent veranderen en volhouden is gewoon erg lastig!

Het HOE en WAT is onduidelijk

Voor iedere trainer is het een droom om deelnemers te begeleiden in een blijvende verandering. Van veel trainers horen wij dat ze dát nou juist nog niet zo gemakkelijk vinden. De meest simpele, maar meest belemmerende factor is dat ze gewoonweg niet weten HOE ze de deelnemer optimaal ondersteunen in het natraject en WAT ze nu juist wel of vooral niet moeten doen qua borging om een permanente verandering voor elkaar te boksen.

Hoe creëer ik een permanente verandering?

In deze serie van vijf artikelen gaan wij je helpen met dat HOE. Dit doen we aan de hand van steeds hetzelfde voorbeeld:

Tijdens een training neemt een vrouw, we noemen haar Laurence, zich voor om een betere balans tussen privé en werk te realiseren. In haar huidige situatie heeft werk de overhand, met als gevolg dat zij minimaal vier van de zeven avonden overwerkt of thuis achter de computer zit. De andere avonden van de week hangt ze uitgeblust op de bank. Hoewel deze inzet voor het werk voordelen heeft zoals leuk werk, goede beoordelingen en kans op promotie, besluit zij in de training dat het niet opweegt tegen de kosten. Ze heeft namelijk minder tijd voor andere belangrijke dingen, zoals gezin en het beoefenen van haar favoriete sport. Het is tijd voor verandering, want dit wil ze echt anders!

Hoe zorgt Laurence ervoor dat zij het na de training ook écht anders gaat doen en wat kan jij daar als trainer aan bijdragen?

Concretiseer je voornemens!

Succesfactor nummer 1 voor een permanente verandering na een training is: Voornemens concretiseren! Een voornemen op zich zegt namelijk nog niet zo veel. Het eerste wat Laurence in haar situatie mag doen, is dat ze haar voornemens:

  • Concreet maakt;
  • Klein maakt;
  • Haalbaar houdt;
  • De praktische uitvoering zo specifiek mogelijk beschrijft;
  • Positief formuleert (wat ze dus WEL gaat doen!).

Het concrete doel van Laurence is om maximaal twee avonden per week met werk bezig te zijn en er minstens twee te gaan sporten.

Jij helpt je deelnemers en zij helpen elkaar

Met het opstellen van heel concrete doelen kan jij deelnemers heel goed helpen, echter als jij hier tijd en ruimte voor maakt, dan kunnen deelnemers ook elkaar hierbij helpen. Je neemt dan meer de facilitator-rol op je en stimuleert het samenwerkend leren in de groep.

Maak gebruik van een Speelse Werkvorm

De praktische uitvoering zo specifiek mogelijk beschrijven, kan aan de hand van een to-do list. Bij een groep die een beetje aan elkaar gewaagd is, kan het ook leuk zijn om het eens om te keren. Maak er een not-to-do list van, in plaats van de brave positieve variant. Let wel: om het leerdoel en het resultaat niet uit het oog te verliezen, geldt ook bij not-to-do lists: concreet formuleren!

En nu concreet voor jou!

Wat neem jij je voor te doen om de deelnemers aan jouw volgende training hun voornemens te laten concretiseren? Heb je toevallig zin om er ook nog een ‘Speelse Werkvorm’ omheen verzinnen? Dit format kan je helpen!

Wil je het volgende artikel met tips en werkvorm niet missen?

Volgende week woensdag (op 11 februari) volgt het artikel waarin nummer 2 van de 5 succesfactoren wordt behandeld. Vergezeld met tips en uiteraard opnieuw met een ‘Speelse Werkvorm’! Tot volgende week!

Wil je het volgende artikel met tips en de volgende Speelse werkvorm niet missen? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter!

 

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)