5 tips om al vóór de training bezig te zijn met de borging

Verhoog de kans op blijvende verandering

Je rijdt terug van een training en je bent enthousiast over de resultaten die je hebt gezien tijdens je training. Je weet dat je er alles aan hebt gedaan om een succesvolle en interactieve training te geven aan de deelnemers. Toch twijfel je stiekem een beetje of jij wel genoeg van jezelf hebt gegeven en of de deelnemers aan jouw training wel hun goede voornemens in de praktijk zullen blijven toepassen.

De waarde van blijvende verandering

Gedragsverandering kan heel moeilijk zijn. Betrek het maar eens op je eigen leven en in je vakgebied als trainer. Wat gebeurt er als jij het voornemen hebt om iets een volgende keer anders te doen? Voer jij je plan ook niet altijd uit, simpelweg omdat je bijvoorbeeld te druk bent met andere bezigheden? Wil je een blijvende verandering zien, dan zal je het gehele traject (voor, tijdens én na de training) bewust moeten sturen. Hoeveel verantwoordelijkheid je daarbij aan de opdrachtgever en aan de deelnemers ligt aan jouw rol en taakopvatting. Feit blijft dat jij als begeleider van het veranderproces een prominente en dus belangrijke rol vervult. Mahatma Ghandi zei het al: “Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien”.

Cirkel_van_veranderen_en_beklijven

 

Een daadwerkelijke verandering komt tot stand door je deelnemers al vooraf te betrekken

Een structurele verandering kun je tot stand brengen door deelnemers al ver voor de daadwerkelijke training te betrekken bij dit proces. Wees van meet af aan bewust bezig met de borging, neem daarbij onderstaande 5 tips ter harte:

  1. Betrek deelnemers vooraf bij de leerdoelen;
  2. Geef hen inspraak op het programma;
  3. Wek op de één of andere manier al vooraf leergierigheid/nieuwsgierigheid op;
  4. Verleid de deelnemers op de één of andere manier tot meedoen;
  5. Wees vanaf het eerste contact al bewust bezig met de borging van het traject.

Jij maakt het verschil!

De deelnemer ‘moet’ het zelf doen, toch kan jij als trainer op verschillende manieren behoorlijk wat invloed uitoefenen. Er liggen diverse kansen voor het grijpen en dat begint al in de tijd naar je training toe. Ook liggen er kansen in de methoden die je toepast. De kunst is dat je de kansen ziet en tegelijkertijd efficiënt benut. Jij kunt het gehele traject succesvol sturen, daarom ligt de sleutel tot blijvende verandering mede in jouw handen!

Wees zelf die verandering!

Wil je weten hoe jij jouw invloed op het resultaat voor, tijdens en na de training kunt verhogen? En ook hoe je die inspanningen dan declarabel verkocht krijgt aan je opdrachtgever? Kijk dan eens hier en durf een succesvolle en blijvende verandering in gang te zetten.

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)