Het geheim ingrediënt van “volhouden”

a new me coming soon

Tot nu toe houd ik (Mirjam) mijn goede voornemens allemaal gemakkelijk vol. Aangezien het al eind maart is, ben ik er zelf een beetje verbaasd over. Ik heb daarom deze week gepuzzeld om te achterhalen wat het zo gemakkelijk maakt. Ik ben namelijk benieuwd of het iets is dat je kunt verweven in een training of workshop zodat deelnemers de goede voornemens die ze maken aan het eind van de begeleiding beter kunnen volhouden in de praktijk.

In ons boek ‘Speels Trainen’ schrijven we dit over ‘volhouden’:

Volhouden, makkelijker gezegd dan gedaan
Goede voornemens erin houden – gewoon een kwestie van volhouden? Als het zo makkelijk was, dan zouden meer mensen gestopt zijn met roken en dan zouden de sportscholen na hun jaarlijks spectaculaire ledengroei op 1 januari het in maart nog net zo druk hebben. En dan zouden er ook niet zoveel verweesde blog- en twitteraccounts in cyberspace hangen van mensen die het ooit een goed plan leek om te gaan bloggen of twitteren. Iets permanent veranderen en volhouden is gewoon lastig.

Daarom is iemand met een goed voornemen na de training de deur uit te laten wandelen, hem succes wensen en hopen dat het vanzelf goed komt een recept voor falen. Als je als trainer weet hoe gedragsverandering werkt, dan kun je daar in je trainingsontwerp rekening mee houden.

Wat zijn helpende factoren voor een permanente (gedrags)verandering?
•    Voornemen concretiseren. Er is een concreet doel;
•    Reminders! Er is gedurende langere tijd voldoende aandacht voor de verandering;
•    Herprogrammeren. Een oud patroon wordt vervangen door een nieuwe patroon;
•    Bevestiging. Er is succes en vooruitgang zichtbaar. Bevestiging dat het goed gaat;
•    Omgeving. De factoren in de omgeving zijn beïnvloedbaar en gunstig(er) te maken.

In mijn zoektocht waarom het mij dit jaar opvallend goed lukt om al mijn goede voornemens ook daadwerkelijk te leven én vol te houden, constateer ik dat ik alle bovenstaande factoren gebruik. Daarnaast lijkt er een geheim ingrediënt te zijn, namelijk: ik “moet” niet van mijzelf veranderen, ik WIL het ook echt! Ik ben niet bezig iets te veranderen aan wat ik nu niet leuk vind aan mijzelf” maar ik wil heel graag leven als die nieuwe ik!

Het bepalen van je nieuwe ik (wie ben je wanneer je dat goede voornemen echt gaat leven?), je verheugen op hoe je je dan voelt en vanaf dat moment al een beetje doen ‘alsof’ mogen wat mij betreft daarom aan bovenstaand rijtje worden toegevoegd en als standaard onderdeel aan het eind van een training worden opgenomen.

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)