Nummer 5 van de 5 succesfactoren voor een permanente verandering na een training!

Het is de droom van iedere trainer om deelnemers te begeleiden in een verandering die blijvend is. Van veel trainers horen wij dat ze dát nou juist nog niet zo gemakkelijk vinden. De meest simpele, maar meest belemmerende factor is dat ze gewoonweg niet weten HOE ze de deelnemer optimaal ondersteunen in het natraject en WAT ze nu juist wel of vooral niet moeten doen qua borging om een permanente verandering voor elkaar te boksen.
In de voorgaande artikelen kwamen achtereenvolgens de volgende succesfactoren aan bod:

  1. Concretiseer voornemens
  2. Organiseer reminders
  3. Start met herprogrammeren
  4. Maak gebruik van bevestiging

Vandaag zijn we toegekomen aan de laatste succesfactor om een blijvende verandering tot stand te brengen. Succesfactor nummer 5 is: Het beïnvloeden van de omgeving.


Maak op een positieve wijze gebruik van de omgeving!

Of iets wel of niet gaat lukken, hangt deels samen met de omgeving. De omgeving kan flink belemmerend werken om voornemens voor ogen te houden. Als er op het werk bijvoorbeeld iemand is die blijft vragen of Laurence nog een uurtje langer blijft, dan maakt dat naar haar gezin gaan of gaan sporten niet bepaald makkelijker. Toch kan de omgeving ook stimulerend voor Laurence werken. Als zij haar collega’s op de hoogte brengt van haar voornemens of als ze haar leidinggevende vraagt haar te ondersteunen in deze goede voornemens, dan weet zij het positief te draaien en de omgeving om te vormen zodat deze haar stimuleert in plaats van gevangen houdt in haar oude gedrag.


Wat doe jij als trainer?

Als trainer kun je deelnemers bewust maken van het feit dat zij de omgeving naar hun hand kunnen zetten. Dat zal altijd gunstig(er) voor hen uitpakken! Als je als trainer een opmerking hoort over een omgeving die remmend werkt, dan kun je de deelnemer uitdagen om het ‘ja maar’ om te vormen naar een ‘ja en’. In het geval van Laurence kwamen we er achter dat Laurence gezond eten heel belangrijk vindt. Voorheen nam ze bakjes eten mee naar kantoor zonder dat ze veroordeeld zou zijn tot junk-food tijdens het overwerken. Nu neemt ze geen eten meer mee naar kantoor én sms’t haar man haar elke middag met een bericht dat hij zin heeft om thuis samen aan tafel te eten.

Speelse Werkvorm

Aan het eind van een training kun je deelnemers uitdagen om leukere trucs te verzinnen dan alleen hun Tupperware-bakje thuislaten. In een gekke bui besloot een team gezamenlijk om een programma op hun computer te installeren dat om 17:45 uur aankondigde dat iedereen nog 15 minuten had om alles op te slaan en netjes af te sluiten. Toen iemand opperde de conciërge in het complot te betrekken, zodat hij een tijdschakelaar kon zetten op het licht van de afdeling (de lichten zouden om 18:00 uur kort uit en weer aangaan en om 18:10 zou het op de afdeling compleet donker zijn) wist het team het zeker: overwerken zou door deze truc tot het minimum worden beperkt!

sa_lampuit


Daag je deelnemers uit!

Van welke Speelse Werkvorm maak jij als trainer deze keer gebruik? Daag je deelnemers uit om hun omgeving op een positieve wijze in te zetten voor een duurzame verandering! Heb je al een idee welke ‘Speelse Werkvorm’ je daarvoor gaat ontwerpen? Maak gerust gebruik van dit format!

Wil je eens met ons doorpraten over:

  • het succesvol borgen van je trainingen
  • het ontwerpen van activerende werkvormen en
  • het ombouwen van je training naar een compleet trainingstraject?

Geef je dan hier op voor een inspiratiesessie waarin we het over bovenstaande onderwerpen hebben en we jou tips en trucs geven hoe je hierin nog beter kunt worden. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, dus wees er snel bij!

 

 

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)