“Over-leveren”

 

overleverenWie mij kent of met enige regelmaat mijn blogs leest weet dat ik van koken houd. Een aantal jaar geleden hield ik stamppottenavonden. Het idee daarachter was dat er met gemak 30 tot 40 mensen zouden kunnen blijven eten en dat ik dat in mijn eentje redelijk simpel zou klaarspelen.

Je voelt hem al aankomen, in theorie was dit een strak plan, in de praktijk wist ik gewoonweg weer geen maat te houden en maakte ik 5 soorten stamppot (de gasten willen wél wat te kiezen hebben) met 50 liflafjes eromheen om het op te leuken (anders is het zo kaal) want dat vond ik gewoon nèt iets gastvrijer dan de eenheidsworst waar ik aanvankelijk voor ging.

Een typisch voorbeeld van de lol die ik er in heb om de verwachting van mensen te overtreffen en mensen te verrassen. Laatst besefte ik me dat deze houding mij zowel als trainer als als ondernemer erg goed uitkomt.

Voor de deelnemers heeft deze instelling tot gevolg dat ik er een sport van maak de deelnemers met relatief simpele dingen van begin tot eind nieuwsgierig en leergierig te houden. Daarnaast  zijn deelnemers door mijn kleine maar verrassende acties na de training erg gemotiveerd het geleerde in de praktijk te brengen. Ik heb erg veel lol in het bedenken van dit soort kleine, simpele, maar tegelijkertijd onverwachte en zeer stimulerende acties.

Het gevolg van mijn neiging om te “over-leveren” voor opdrachtgevers is dat ze meer waar krijgen voor hun geld. Daarnaast voelen ze zich meer betrokken (want als ik de deelnemers prikkel, dan doe ik dat bij de opdrachtgever ook) en zorgen kleine acties indien mogelijk niet alleen voor een blijvend effect bij deelnemers, maar ook voor een breder effect binnen de gehele organisatie.

Het gevolg voor mij als trainer? Ik heb er allereerst ongelooflijk veel lol in. Daarnaast levert het me veel voldoening op. Ik kan oprecht zeggen dat ik eer heb van mijn werk.

En de gevolgen als ondernemer? Het levert me absoluut meer opdrachten op! En een goede naam ook! En zowel die naam als dat werk komen mij in mijn ondernemersrol en in mijn portemonaie natuurlijk helemaal niet slecht uit!

 

Mijn vraag aan jou is: Wat vond jij de leukste actie die je ooit hebt uitgezet om te “over-leveren”?

Ik hoop te mogen genieten en te kunnen leren van jouw reactie hieronder en van de interactie die dat teweeg zal brengen!

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)