Ben jij zo’n ondernemende professional met twee petten op?

Je geeft trainingen en workshops en je hebt de diepe wens de deelnemers in jouw groepen ook na vandaag nog te begeleiden.

Je wilt dit omdat…

…de deelnemer tijdens jouw begeleiding tot nu toe zulke grote stappen heeft gezet en jij een mooie dienst in de aanbieding hebt waarmee de kans dat de deelnemer het geleerde volhoudt of zijn kennis, vaardigheden, houding of gedrag op dit thema zelfs uitbreidt vele malen groter wordt mét jouw aanbod dan zonder EN/OF

…de klant/opdrachtgever door jouw traject zulke mooie resultaten heeft behaald en jij heel goed ziet hoe je de hem vanaf dit punt kunt begeleiden naar een langer en breder effect of naar “het volgend niveau” EN/OF

…jij – als professional – jouw deelnemer tot nu toe met ontzettend veel plezier hebt begeleidt, je er heel veel energie en voldoening uit zou halen om hier nog even mee door te kunnen gaan (want het leren is nog niet “af” en de deelnemer is nog niet “klaar”) EN/OF

…jij – als ondernemer – na een aantal jaar ondernemerschap wel doorhebt dat je veel gemakkelijker een warme (lees: bestaande) klant kunt helpen met een nieuw vraagstuk of een verdieping op hetzelfde vraagstuk, dan dat je iedere keer moet leuren bij sterk afgekoelde relaties of zelfs op zoek moet naar steenkoude nieuwe klanten.

Huh?!? Wacht eens even?!? Sta jij daar nu twee keer in dat rijtje genoemd?!?

Oh oh! Toch niet weer zo’n ondernemende professional met een zogenaamde identiteitscrisis hè?

Zo’n ondernemende professional die, als het om het begeleiden van groepen gaat ALLES kan, wil en durft. Zo’n professional die werkelijk wonderen verricht met zijn deelnemers en zijn klanten uitzonderlijk veel waarde geeft en extreem tevreden maakt.

Maar ook zo’n ondernemende professional die, wanneer het richting (goed!) geld verdienen gaat zichzelf veel te bescheiden opstelt, de resultaten en de effecten van de begeleiding liever een beetje in het midden laat en niet of nauwelijks (laat staan op een slimme, handige en prettige manier) expliciet maakt dat hij nog meer zou kunnen betekenen en dat ook heel graag zou willen!

Herken jij je hier in? Misschien niet in zulke extreme vormen, maar wellicht toch wel een klein beetje? Lees dan hieronder verder!

De sleutel tot jouw succes

Onze stelling is, dat de sleutel tot jouw succes hem zit in de samensmelting van jouw professionele pet met jouw ondernemerspet!

Sinds wanneer is jouw deelnemer langer en verder helpen in zijn ontwikkeling heel zuiver en waardevol (misschien wel spiritueel verantwoord? :-)) en is een deelnemer een betaald (vervolg)aanbod doen en geld vragen voor jouw begeleiding vies of hebberig (of welk woord jij er ook aan geeft)?

Wij zeggen: weg met de dubbele petten waarmee je de ene keer professional bent en waarde toevoegt en de volgende keer ondernemer bent en geld verdient! Als je bang bent dat je de petten gaat missen – regel één over het veranderen van gedrag luidt “vervang een oude, niet helpende gewoonte voor een nieuwe, wel helpende gewoonte” J – gooi de professionele en de ondernemende pet de deur uit en ruil ze in voor één pet waarmee je steevast eerst terugkijkt en daarna direct vooruitkijkt.

Wat je vanaf nu dus mag gaan doen is op ieder kansrijk moment* bewust stilstaan bij:

 • wat er is bereikt en welke waarde jij en jouw dienst daarin tot nu toe hebben toegevoegd;
 • wat dat de deelnemers en de klant/opdrachtgever heeft opgeleverd en
 • hoe blij en tevreden iedereen daarom is met jou en jouw begeleiding tot nu toe.

en tegelijkertijd bewust stilstaan bij:

 • wat er vanaf dit punt bereikt zou kunnen worden en wat jij en jouw dienst daarin bij te dragen hebben;
 • wat dat de deelnemers en de klant/opdrachtgever zou kunnen gaan opleveren en
 • hoe blij en tevreden iedereen zou zijn als jij die begeleiding ook daadwerkelijk zou bieden.

* Een kansrijk moment is in ieder geval ieder moment waarop je op een “overgang” staat. Bijvoorbeeld:

 • tussen de kennismaking en de offerte of
 • tussen de intake en het eerste echte begeleidingsmoment of
 • bij een overgang van een ochtend naar een middagprogramma of
 • net voor de deelnemers naar huis gaan en thuis zonder jouw directe begeleiding verder mogen groeien of
 • tijdens de evaluatie met de opdrachtgever en (het liefst) een paar deelnemers erbij.

Heel veel succes met je nieuwe pet!

 

 

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)