Ik snap niet waarom, maar ik heb er geen zin in!

daar_heb_ik_geen_zin_in

Merk jij het wel eens? Dat je geen zin in iets hebt, terwijl het op zich leuk zou kunnen zijn?

Het overkwam twee van de drie Partners van de week en dat was voor mij aanleiding voor dit blog.

Op 15 juni hielden we met het team ons live online feestje. We vierden dat De Speelacademie officieel is uitgebreid met drie geweldige trainers/ondernemers, namelijk: Anneke, Bianca en Marcel.

Omdat we vanuit De Speelacademie een groot voorstander zijn van de magische mix van Functioneel & Fun (dus leerzaam gecombineerd met leuk) stelden we de volgende doelen voor het feestje:

  • Bestaande en nieuwe klanten maken kennis met de nieuwe Partners cq met De Speelacademie;
  • Klanten en Partners vieren samen een feestje en
  • De Speelacademie voegt naast gezelligheid ook waarde toe aan het feestje in de vorm van vier live online mini-workshops* waarmee deelnemers gelijk iets leren.

Zo gezegd, zo gedaan. Alles werd in gereedheid gebracht. Het feestje werd voorbereid en de live online workshops werden ontworpen. De stemming vooraf leek “neutraal”.

Na het feestje echter was de stemming extreem uitbundig en uitgelaten. Iedereen stond letterlijk te springen en de stemming was eigenlijk gewoon euforisch te noemen!

Wat had dit verschil veroorzaakt denk jij?

Kort na het feestje kwamen twee van de drie Partners tot de ontdekking dat ze vooraf geen zin hadden gehad, omdat het voor hen de eerste keer was dat ze een live online workshop gingen geven en ze zichzelf onbewust vragen hadden gesteld als “Kan ik dit wel?” en (als gevolg daarvan?) “Wil ik dit überhaupt wel?”.

Geen zin is – in de fase van betrekken, de fase waarin je deelnemers van de weerstand in de leerstand wilt krijgen en potentiële opdrachtgevers van koopbezwaren naar koopmotieven wilt bewegen – vaak een uiting van:

  • niet willen (of nog niet weten dat hij/zij het wil) en
  • niet kunnen (of bang zijn dat hij/zij het niet gaat kunnen).

Eén van de manieren om door geen zin heen te breken is door te stoppen met praten en te beginnen met doen. In het voorbeeld van het feestje zijn de Partners het gewoon gaan doen en dat heeft gemaakt dat ze nu door het dolle heen zijn en niet kunnen wachten om de opleiding te starten bij Karin Hornstra zodat ze vanaf het najaar zelfstandig live online workshops kunnen ontwerpen en faciliteren.

Op welke momenten in een training (maar ook in een kennismakings- intake- acquisitie- of verkoopgesprek) kan jij beter stoppen met praten en beginnen met doen? Wij plannen die momenten graag. We ontwerpen vooraf een werkvorm die alle deelnemers aan de training of aan het gesprek activeert en laat ervaren wat er met alleen praten lang niet altijd uitkomt. Ook eens proberen? Het werkt namelijk héél goed! ;-)

 

* De vier live online mini-workshops waren trouwens een voorproefje van de onderwerpen die in het najaar in uitgebreidere vorm geprogrammeerd zullen worden in de (gratis!) reeks van live online workshops die De Speelacademie geeft. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Volg dan vooral deze zomer De Speel-mail!

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)