Nummer 4 van de 5 succesfactoren voor een permanente verandering na een training!

Trainingen gaan vaak ook over gedragsverandering. Met ander gedrag zijn deelnemers bijvoorbeeld beter in staat om te communiceren met lastige bazen, of om te gaan met verandering. Een gedragsverandering is lastig. Soms heel lastig. Het leuke van het trainersvak is dat je er wel invloed op hebt. Hoe beter jouw trainingsprogramma in elkaar zit, hoe groter de kans dat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren.

Het HOE en WAT is onduidelijk

Voor iedere trainer is het een droom om deelnemers te begeleiden in een blijvende verandering. Van veel trainers horen wij dat ze dát nou juist nog niet zo gemakkelijk vinden. De meest simpele, maar meest belemmerende factor is dat ze gewoonweg niet weten HOE ze de deelnemer optimaal ondersteunen in het natraject en WAT ze nu juist wel of vooral niet moeten doen qua borging om een permanente verandering voor elkaar te boksen.

Hoe creëer ik een permanente verandering?

Je bent toegekomen aan nummer 4 van de 5 succesfactoren voor een duurzame verandering. Succesfactor nummer 4 is: Bevestiging!

Verandering dankzij bevestiging

Iets is makkelijker vol te houden wanneer je tussendoor de bevestiging krijgt dat je op de goede weg bent. Die bevestiging kan Laurence organiseren door andere mensen (werk, sportschool, gezin en trainer) te vragen haar te bevestigen zodra een zichtbare vooruitgang wordt geboekt. Het is ook goed mogelijk zelf aandacht te hebben voor wat er goed gaat en om jezelf daarin te bevestigen. In dat geval organiseert Laurence iets waarbij ze tussentijdse meetmomenten creëert en zichzelf bevestigt als ze vooruitgang opmerkt.

Laat je deelnemers elkaar bevestigen

Als trainer wil je enerzijds betrokken blijven bij je deelnemers en/of groepen, maar aan de andere kant wil je niet dat ze afhankelijk van jou worden. Daarom is het beter om deelnemers aan elkaar te koppelen dan om het allemaal rondom jouw persoon te organiseren. Iets dat nog beter werkt dan koppelen: laat je deelnemers zelf organiseren met als gevolg dat er setjes ontstaan die elkaar willen blijven volgen en steunen!

Speelse Werkvorm

Het lijkt een beetje plat en toch werkt het 9 van de 10 keer beter dan welke ingewikkelde werkvorm dan ook: werk met beloning en laat mensen zelf bepalen wat voor hen de leukste beloning is!

Wij hebben in het verleden Borgingswerkvormen ontworpen waarbij bonbons het lokkertje waren, M&M’s voor de dopamine (beloning) zorgden en veren (in de zin van: ik geef je een pluim) de uiteindelijke bevestiging creëerden. Echter…wat is er nu leuker dan dat deelnemers zelf bepalen waar ze blij van worden? Laat deelnemers dat dus vooral zelf kiezen!

sa_pluim2

Pak jouw kans als trainer

Wat neem jij je voor te doen om de deelnemers aan jouw volgende training iets zo vaak te laten doen dat oud gedrag door nieuw gedrag wordt overschreven? Heb je al een idee welke ‘Speelse Werkvorm’ je daarvoor gaat ontwerpen? Maak gerust gebruik van dit format!
Wil je het volgende artikel met tips en werkvorm niet missen?

Volgende week woensdag (op 4 maart) volgt het artikel waarin de laatste van de 5 succesfactoren wordt behandeld. Vergezeld met tips en uiteraard opnieuw met een ‘Speelse Werkvorm’! Tot volgende week!

 

Wil je het volgende artikel met tips en de volgende Speelse werkvorm niet missen? Laat dan hier je naam en e-mailadres achter!

 

 

 

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)