Speels trainen in de praktijk

Zo daar gaan we. De studenten komen binnen. Ploffen neer en kijken me aan.

“Wat gaan we doen juf?” vraagt een student. Hij zegt nog net geen juffie tegen me.

Ik lach en zeg “We gaan vandaag een wedstrijd doen, tegen elkaar en tegen de andere klas”.

Gisteravond had ik het bedacht. Hoe houd ik de studenten bij de training betrokken en hoe zorg ik ervoor dat zij de verantwoording of zelfs de leiding nemen over de training?

Een wedstrijd met een waar scoreformulier was ontwikkeld, ik werd er blij van.

speels trainen

Afgelopen weken had ik meerdere trainingen gegeven aan studenten uit diverse studiejaren en had ik gemerkt bij mezelf dat ik best vermoeiend vond om de boel van oefening naar oefening te leiden. Hoe leuk het ook allemaal in elkaar stak, ik dacht dat het nuttiger en leerzamer zou zijn voor de studenten als ze hun eigen training “aan zouden jagen”.

Het spel was geboren in combinatie met een voor mij zeer ingewikkeld scoreformulier.

Van alle stof had ik opdrachten gemaakt waarbij studenten elkaar punten konden geven voor het uitvoeren van de oefeningen. De studenten werden in teams verdeeld.

Het spel bleek een ideale werkvorm want, jawel, de studenten schieten mij ten hulp als ik het spel uitleg.

Mijn verwachtingen komen uit, de studenten blijken de meest fantastische spelleiders.

Zij nemen de leiding over hun spel en de training over.

Naast spelleiders staan een puntenteller op, een tijdsbewaker en een notaris die checkt of alles eerlijk verloopt. Rest mijn rol, ik leg de oefeningen uit en hopsa, ik faciliteer waar nodig, en ze zijn allen fanatiek bezig.

Ze beoordelen elkaar kritisch, ze komen met tips voor het verbeteren van het spel en voegen zelfs dingen toe. Ik zie dat de studenten de opdrachten serieus uitvoeren en voor de punten gaan. Ze hebben enorme lol in het behalen van de punten.

Ze leren & spelen, spelen & leren. Ze lijken zich goed te vermaken net als juf(fie)!

Wie de wedstrijd ook heeft gewonnen, de winst van deze opzet is dat ieder zijn eigen spelvaardigheden heeft ingezet en daardoor spelenderwijs de stof eigen heeft gemaakt. Speels Trainen!

Groet, Bianca Bloemen

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)