Allergisch voor weerstand? Van lijden naar begeleiden in 8 weken!

nagels_weerstand_lijden

Ik begrijp het niet

“Wat is nou eigenlijk het probleem?” Aline roert in haar koffie terwijl haar vriend haar vragend aankijkt. “Ik bedoel, je hebt die workshop al vaker gegeven toch? Waar ben je dan zo onzeker over?” Ze zucht, ja wat is het probleem eigenlijk? Dat ze zich onzeker voelt, ook al heeft ze deze workshop al drie keer gegeven. “Ik weet ook wel dat ik de opbouw en leerdoelen goed in mijn hoofd heb zitten.. maar ik weet nooit hoe de deelnemers gaan reageren. Ik ben er altijd een beetje bang voor dat ze op iets in de weerstand gaan en dat ik dan niet weet hoe ik het moet oplossen.”

De schrik te pakken

Aline heeft die weerstand in het verleden weleens ervaren. Een deelnemer die opeens heel allergisch reageerde op een bepaalde oefening en op dat moment ook niet mee wilde doen. Ze weet nog precies hoe ze zich voelde, onhandig, onzeker en ze blokkeerde op dat moment volledig. Als noodoplossing heeft ze de groep een vroege koffiepauze gegeven. Maar de rest van de middag had ze een blok in haar maag van de spanning, als het maar niet weer zou gebeuren.

Begeleiden of lijden?

Er zijn meer workshopleiders die hier tegenaan lopen, ‘moeilijke deelnemers’ die hen veel spanning en stress bezorgen tijdens de uitvoering. Alsof ze op zo’n dag de hele tijd aan het koorddansen zijn. Dat is jammer, je wil al je energie en plezier stoppen in het begeleiden van je workshop, niet in bezig zijn met wat er zou kunnen fout gaan en hoe je dat dan moet opvangen.

Oplossing!

De Speelacademie besteedt in de opleiding ‘Waanzinnig Goede Workshops die voor jou Werken’ veel aandacht aan het onderdeel weerstand en omgaan met deelnemers. Hoe je weerstand opvangt, hoe je het kunt omvormen voor het belemmerend gaat werken, hoe je prettig en ontspannen voor een groep kunt staan. Als dat je aanspreekt en je wilt meer informatie, mail ons gerust dan nemen we contact met je op. We vertellen je met liefde meer over de opzet en inhoud van onze opleiding.

 

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)