Mijn grootste (meest tijdrovende en frustrerende) fout sinds jaren!

false-98375_1280

Dom, dom, dom!

Gisteren kwamen we (het ontwerpteam) erachter dat het ontwerp dat we vorige week voor een opdrachtgever maakten compleet de prullenbak ik kan. 4 man sterk x 10 uur werk = 40 uur werk down the drain. Auw!

We wisten wel dat de opdrachtgever de doelen niet scherp  had, om die reden gaven we ze ook “huiswerk”,. Ondertussen besloten wij toch maar vast aan de slag te gaan want de tijd tot de Kick-Off begon te dringen en wij begonnen het zelf een beetje benauwd te krijgen.

Gisteren bij het overleg gebeurde het. Het MT had netjes zijn huiswerk gedaan. Het maakte dat het besluit op de doelen anders uitviel dan wij die week daarvoor als uitgangspunt hadden genomen. We liepen met het hele team het overleg uit en wisten: We zullen helemaal overnieuw moeten beginnen!

Nog even hebben we gedacht dat we het zouden kunnen redden met aanpassingen. Natuurlijk was dat niet waar. Andere doelen betekent automatisch een andere opbouw, een andere vorm en vaak ook een andere  thema. Als je streng bent en je wilt je opdrachtgever de resultaten bieden die je belooft tenminste. En ja, dat willen we graag, dat is duidelijk!

Lessons learned (thoroughly!) this week:

  1. Ga nooit nooit nooit meer aan het ontwerpen wanneer de doelen nog niet helder (genoeg) zijn, ook niet als de tijd begint te dringen of om welke andere reden dan ook. Overnieuw beginnen kost je gegarandeerd dubbel zoveel tijd!
  2. Een Betrek-sessie met opdrachtgever en (een selectie) van de deelnemers is niet alleen heel voordelig voor hen, maar ook voor jou als trainer. We wisten al dat je in zo’n Betrek-Sessie gratis en voor niks heel goed doorkrijgt wat je wél moet doen. Betrek-sessies leveren je bijvoorbeeld zonder veel moeite heel bruikbare en herkenbare casuïstiek. Dat er in zo’n Betrek-Sessie ook zo duidelijk naar voren kan komen wat je vooral NIET moet doen hebben we nu aan den lijven ondervonden. Grrr

Als je me vandaag zoekt…ik ben er even niet. We zitten opnieuw met vier ontwerpers aan de tekentafel. Ik vermoed dat het een latertje gaat worden. Net als vorige week :-)

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)