“Op kamp” met de opperhoofden

2016-02-20 15.15.18

De hei op om te praten?

Vorige week ging De Speelacademie “Op kamp”. Met vijf opperhoofden van een redelijk grote organisatie en daar weer het opper-opperhoofd van. Tijdens de Betrek-Sessie* vertelden de opperhoofden ons dat ze dingen te bespreken hadden waarvoor ze volgens hun “de hei” op moesten. Wisten zij veel dat wij dat behoorlijk letterlijk zouden nemen! :-)

Tijdens het ontwerpen van de tweedaagse hei-sessie stelden wij met de vier ontwerpers een aantal duidelijke leerdoelen. Eén ervan was:  “Deelnemers ervaren wat het verschil is tussen managen en leidinggeven”. In de brainstorm die volgde associeerden we al vrij rap van leidinggeven, naar hei-sessie en van hei-sessie naar schapen. De vonk richting de eerste werkvorm was geboren!

Liever iets dat wél werkt!

Starten dus met een belevingsgerichte werkvorm waarop grondig kon worden gereflecteerd en later op kon worden voortgeborduurd. Het MT zou beginnen met: schapendrijven! Ook aan het eind van de tweedaagse zou het schapen-thema weer terugkomen. We ontwierpen een werkvorm waarin één persoon de figuurlijke schaapjes (dit keer geen dieren maar menselijke schapen, geblinddoekt en via verschillende hindernissen) op het droge zou moeten krijgen. Het zou het moment zijn waarop alle nieuwe kennis en ervaring die tijdens de twee dagen was opgedaan in de praktijk kon worden gebracht en waarmee met een succeservaring kon worden afgesloten.

2016-02-20 15.16.19-1

Tussen begin en eind

Tussen de twee schapen-werkvormen stonden de rest van de dagen totaal in het teken van “Op Kamp” zijn. Met alle toeters en bellen die je je daar maar bij kunt voorstellen.

We hadden een aardrijkskunde les ingelast waarbij het team een landschap tekende van de huidige situatie, de kansen, de bedreigingen, de helpende en tegenwerkende actoren en factoren, enzovoorts.

In de avond konden mensen een spel doen waarmee hun rapport werd ingevuld, konden ze een provocatieve sessie plannen met de meester, konden ze met de juf het theater van de toekomst induiken en was er een handenarbeid-clubje waar iedereen heel ontspannen uit kwam rollen.

Er kwam een corvee-rooster op tafel, er werd een verkiezing gehouden voor de mooiste, beste, gezelligste, meest mannelijke, best voorbereide en de meest minimalistische ingerichte slaapzaal en als klap op de vuurpijl werd het stiekeme-drank-spel gespeeld, want drank op kamp…dat kan natuurlijk alleen maar als de leiding je niet betrapt!

Waarom (in hemelsnaam zullen sommigen van jullie misschien denken)?

Er zijn hier talloze redenen te noemen. In het geval van deze specifieke begeleiding was dit wel zo’n beetje de top drie:

  • Onze aanpak dient het doel: De opdracht luidt “Kom tot resultaten, maar doe dat wel op een bijzondere (creatieve, anders-dan-anders) manier”. Dat betekent voor ons heel zorgvuldig doelen stellen en vervolgens alle remmen losgooien om tot activerende, Speelse werkvormen te komen waarmee de deelnemers die doelen (en dus de gewenste resultaten) behalen!
  • Onze aanpak zet deelnemers – zelfs deelnemers die zo onderhand trainings- en verandermoe zijn – in de leerstand: Deelnemers die trainingen of heisessies stiekem een beetje beu zijn hebben iets anders nodig dan een trainingszaaltje waarin zij elkaar zitten aan te staren. Prikkelen, confronteren, verrassen, het helpt allemaal om deelnemers plots toch (erg) geïnteresseerd te krijgen!
  • Onze aanpak levert zoveel meer op dan bedenken en bediscussiëren: Dit MT was in de afgelopen tijd al meerdere keren de hei op geweest om hun missie, visie en kernwaarden vast te stellen. Ze hadden er lang en breed over gepraat en nagedacht. Er waren tijdens al die praat- en denksessies prachtige volzinnen hun monden en hun pennen uitgerold. Maar toen we ze vroegen om zonder te spieken te vertellen wat ze de vorige keren hadden bedacht en opgeschreven konden ze dat niet reproduceren. Dat zal ze nu niet meer gebeuren!

Oh ja…en als bonus:

  • Het is Fun: zowel voor de deelnemers als voor ons als begeleiders! Need I say more? ;-) Laten we het erop houden dat wij weinig risico lopen op een burn-out en dat werken voor ons echt altijd als hobby voelt!

Leuk en leerzaam

Als jij de komende week trainers spreekt die verveeld, onvoldaan en/of uitgeput zijn. Trainers die geen lol meer lijken te hebben in hun vak en die bij wijze van spreken aan het aftellen zijn tot hun pensioen. Stuur ze dan dit blog eens door! Zo gek als wij hoeven ze het niet direct te maken, maar misschien prikkelt dit blog ze en krijgen ze mede hierdoor weer zin om met een andere blik naar hun traditionele trainingsprogramma’s te kijken. Leuk, leerzaam en lucratief voor zowel klant als trainer!

 

* Een Betrek-Sessie is een sessie die De Speelacademie altijd vooraf laat gaan aan een training of andersoortige begeleiding en waarvan het doel is dat deelnemers en opdrachtgever:

  1. de leerdoelen zeer scherp krijgen;
  2. daar waar het lukt alvast een begin maken met leren én
  3. zin krijgen in de training of begeleiding die volgt.

 

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)