De kracht van een groep

Leer de kracht van de groep gebruiken

Iedereen tevreden houden

Terwijl workshopbegeleider Annelies haar aandacht richt op de vraag van deelnemer Lisette, ziet ze een frons verschijnen bij Michiel en merkt ze op dat Jeroen door zijn werkboek bladert en niet meer lijkt te luisteren. Zoals ze dat uit het verleden gewend is, probeert ze 1 op 1 coaching te geven. Alleen een groep van twaalf man is iets heel anders dan twee coachees. Ze wil iedereen tevreden stellen door op elke vraag zoveel mogelijk in te gaan en volledige informatie te geven. Dat betekent dat ze langere tijd met haar aandacht bij een deelnemer is en zo gaat dat de hele workshop door.

Energielek

“Zo red ik het dus niet”, zegt ze zuchtend terwijl ze bij mij aan tafel zit. “Zoveel mensen, zoveel wensen, of niet?” Ze lacht om mijn opmerking, maar kijkt daarna weer bezorgd. “Toen ik begon met workshops geven, had ik niet gedacht dat groeiend succes een probleem zou zijn. Maar wanneer ik nu een workshop volgeboekt heb, dan baal ik bijna een beetje omdat ik weet hoe uitgeput ik daarna ben”.

De kracht van 12 mensen

Ik vraag haar hoe ze het zou vinden als zij als workshopbegeleider niet meer alles zelf hoeft te doen.”Dat klinkt geweldig, maar ik heb geen budget voor een tweede workshopbegeleider.” Dat bedoelde ik ook niet. “De groep kan veel meer onderlinge vraagstukken oplossen dan jij nu denkt. Gebruik de kracht van de groep, zodat jij niet meer 1 op 1 bezig hoeft te zijn.” Annelies kijkt me vragend aan. “Daar moet je me meer over vertellen, klinkt bijna te goed om waar te zijn…”

Het kan ècht

Vanuit de ervaring van de Speelacademie durf ik te zeggen dat het echt kan. Als je weet hoe je een groep elkaar kunt laten versterken, dan hoef jij minder hard je best te doen. In onze opleiding ‘Waanzinnig Goede Workshops die voor jou Werken’ besteden we daarom uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. Je kunt hier meer lezen of je mag ons altijd bellen of mailen voor meer informatie. We wensen je een fijne en ontspannen dag toe.

 


Ook de Speel-mail ontvangen?
Naam:
Email:
(meer info)